matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
proszę o pomoc
Marek:
2
Suma dziesięciu pierwszych wyrazów ciągu arytmetycznego jest równa 21 oraz a
7
= 3
.
3
oblicz a
1
i r.
27 mar 15:18
xyz:
2a
1
+(n−1)r
S
10
=
*n=21
2
2a
1
+(10−1)r
*10=21
2
a
7
=
11
3
11
3
=a
1
+6r a
1
=
11
3
−6r a
1
=
11
3
−6
47
45
a
1
=
−152
45
2(
11
3
−6r)+(10−1)r
*10=21
2
(
22
3
−12r+9r)*5=21 −15r+
110
3
=21 −15r =21−
110
3
r=
47
45
27 mar 15:32