///
madzia: Sinus kata ostrego α jest równy 37.Wówczas cosinus tego kąta jest równy:
a)47
b)74
c)2p77 pierwiastek z7
d)2p107 pirwiastek z 10 ma być
Prosze o wytłumaczenie rozwiązania
27 mar 13:59
dero2005:
sin
2α + cos
2α = 1 jedynka trygonometryczna
(
37)
2 + cos
2α = 1
cosα = 2√107
d) czy jasne
27 mar 14:07
madzia: tak Dziękuje bardzo
27 mar 14:10
Eta:
To nic trudnego
sin
2α+cos
2α=1
to: cos
2α=1 −sin
2α
dla kata ostrego
| | 40 | | √40 | | √4*10 | | 2√10 | |
cosα= √ |
| = |
| = |
| = |
|
|
| | 49 | | √49 | | 7 | | 7 | |
odp: d)
27 mar 14:12
Eta:
27 mar 14:12