prosze bardzo o pomoc:(
martunia3322: : zad.1 dany jest trapez ABCD o podstawach AB i CD.przedłużenia ramion AD i BC przecinaja sie
w
pkt O.majac dane AB=15 CD=12 AD=6 oblicz dl odcinka DO.
ZAD2 dana jest dł wys rombu h=4 i jego kat ostry L=30 STOPNI wyznacz pole tego rombu
zad3 oblicz obw trapezu o krotszej podstawie dl 4 wys 4 i kacie ostrym 45<trapez jest
prostokatny>
zad4 dł boku kwadratu jest rowna pierwiastek 2 w kwadrat wpisujemy kolo i na kwadracie
opisujemy kolo oblicz pole utworzonego pierscienia.
zad.5 dany jest prostokąt o bokach 4 i 8. srodki boków prostokąta sa wierzcholkami rombu.
oblicz pole tego rombu
27 mar 18:48
martunia3322: help
27 mar 19:55
biedna: pomoglabym ale sama tego szukam zadania
13 cze 10:49
kulfon:

Przekątna AD=6 > podstawy CD=12 ? Ciekawe.
13 cze 11:02
kulfon:

Zad. 5
13 cze 11:07
kulfon:

zad. 3
Do tych zadan wystarczy inteligentne rysuneki zrobic i od razu widac rozwiazanie.
13 cze 11:13
5-latek: Zadanie nr5 .
Narusuj ten prostokat i ten romb. Wtedy zobaczysz jakie sa dlugosci przekatnych tego rombu .
A wzor na pole rombu majac dlugoci przekatnych zmasz .
zadanie nr 3
Narysuj rysunek . Przeciez wiesz jak wyglada trapez prostokatny . Pooznaczaj to co masz dane i
tylko liczyc bo wszystko widac
Zdanie nr4
Znowu rysunek ulatwi nam obliczenia
Wiec narysuj kwadrat i na tym kwadracie opisz okrag −−−teraz pytanie czym bedzie rowny promien
okregu opisanego R na tym kwadracie . Jak dobrze zobaczysz to na rysunku widac ze to
polowa przekatnej
| | d | |
Bok masz wiec R= |
| =a√2}{2} wiec pole kola opisanego na kwadracie |
| | 2 | |
=
Pkop=PiR2
Teraz wpisz w ten kwadrat okrag . Wpisujac ten okrag zauwazasz ze promien tego okregu r jest
| | a | |
rowny polowie boku kwadratu czyli r= |
| wiec pole kola wpisanego w ten kwadrat |
| | 2 | |
=
Pkwp=Pir2
Teraz znowu patrzymy na rysunek i zauwazamy ze pole tego pierscienia kolowego obliczymy jesli
od pola kola opisanego na tym kwadracie odejmiemy pole kola wpisanego w ten kwadrat
czyli P
pk =P
kop−P
kwp =PiR
2−pir
2= PI(R
2−r
2)= policz ....
13 cze 11:58
5-latek: Kolega rysunki CI zrobil wiec tylko sie cieszyc ale tez samemu sie uczyc takie rysunki robic
13 cze 12:02