oblicznie dokladne prosze:D
maturalnie: zad1 bok rombu ma dl.17 a jego dłuższa przekątna 30 oblicz pole.
zad.2 stosunek dl przekatnych rombu ktorego bok ma 8 jest rowny 4:3 oblicz pole tego rombu.
zad3 dany jest bok rombu a =10 i kat wewnetrzny L=30 stopni oblicz wys.
zad.4 jedna z przekatnych rombu o polu 96 jest rowna 12. oblicz bok
27 mar 14:47
dero2005:

zad 1
a = 17
d = 30
(
f2)
2 + (
d2)
2 = a
2
f24 +
d24 = a
2 |*4
f
2 + d
2 = 4a
2
f
2 = 4a
2 − d
2
f
2 = 4*17
2 − 30
2 = 1156 − 900 = 256
f = 16
P =
12*f*d =
12*16*30 = 240
27 mar 17:49
dero2005:
zad 2)
df = 43
(d2)2 + (f2)2 = a2 = 64
3d = 4f
d2 + f2 = 256
f = 485
d = 645
P = 12d* f = −−−
27 mar 18:01
dero2005:

a = 10
α = 30
o
h = a
12 = 10*
12 = 5
27 mar 18:05
dero2005:
zad 4)
P = 96
d = 12
P = 12d*f = 96
12*12*f = 96
6f = 96
f = 16
a2 = (d2)2 + (f2)2
a2 = 36 + 64
a2 = 100
a = √100 = 10
27 mar 18:12
maturalnie: Dziękuje
27 mar 18:44