Pole trójkąta geometria analityczna !!
Niusia: Oblicz pole trójkąta ABC o wierzchołkach :A=(1;−3) B=(3;3) C=(−3;5)
Pomocy
27 mar 18:37
Jack: to liczy się ze wzoru :
| | 1 | |
PΔ= |
| |(XB−XA)(yC−yA)−(yB−yA)(xC−xA)| |
| | 2 | |
Do dzieła !
27 mar 18:42
dev: | | a + b + c | |
Skorzystaj ze wzoru Herona: P = p(p−a)(p−b)(p−c) , gdzie p = |
| (połowa obwodu |
| | 2 | |
trójkąta).
Mając dane współrzędne wierzchołków trójkąta, możesz zmierzyć długości jego boków stosując wzór
na długość odcinka |AB| =
√(xb − xa)2 + (ya − yb)2
(gdzie A = (x
A ; y
A), B = (x
B ; y
B)
27 mar 18:49
Niusia: PΔ1/2l(3−1)(5+3)−(3+3)(−3−1)=l(2x8)−(6x(−4))l=l(16+24)=40x1/2=20
27 mar 19:04