matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
problem z przykladem WIELOMIANY
problem:
X
5
−4x
3
−x
2
−4=
27 mar 15:47
mcolka:
x
5
−4x
3
−x
2
−4 = =x
5
−x
2
−4x
3
−4 = = x
2
(x
3
−1) − 4(x
3
− 1) = =( x
3
− 1) (x
2
−4) = =( x
3
−1) (x−2) (x+2)
27 mar 18:24