matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
archiwum 439,
438
,
437
,
436
,
435
,
434
,
433
,
432
, ...,
całe
Zadania
Odp.
1
julka:
Nieskończony ciąg liczbowy a
n
jest ciągiem rosnącym. Zatem ciąg b
n
, gdzie b
n
= −2 a
n
jest malejący. Dlaczego ?
3
Harrolfo:
Cześć, Wyjaśni mi ktoś co po kolei zrobić, aby wyznaczyć największe i najmniejsze wartości funkcji
1
MONIKA:
odcinek AB ma długość 6 Wyznacz równanie prostej prostopadłej do odcinka AB i przechodzącej przez punkt S= (2,1)
0
damian:
prosze niech mi ktos pomoze Pole magnetyczne o indukcji B=5×10−4T jest skierowane prostopadle do pola elektrycznego o natężeniu E=105V/m. Elektron wpada z pewną prędkością v do obszaru
4
Dorota:
wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f(x)=x
2
−2x−1 w przedziale <−1;4>
3
meg:
:::rysunek::: prosze chociaz o wskazówke
Trapez równoramienny ABCD ma podstawy długości a, b.
0
madzia:
Funkcja kwadratowa rosnąca w przewdziale (−
∞
,−3) ma wzór: a) f(x)=−(x−3)
2
+1
2
kasia:
dana jest funkcja kwadratowa:f(x)=2x
2
−2x−4 a) wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli
1
Krzysiek:
Znalazłbyś się ktoś kto by pomógł ze statystyką..? Jestem studentem i ni w ząb tego nie kumam....? Bardzo proszę o pomoc.
0
agula:
Hej. Mam takie pytanie:: Jak się konstruuje środkową
4
Płyta CD:
Godzio przydaje się znajomość
wszystkich
wzorów
4
mar:
2x
2
+ 19 < 8x + 8
1
malami:
rozłóz na czynniki wielomiany wylaczajac wspolny czynnik poza nawias: a) W(x)= (x+2)(x
2
+6)−(x+2)(1−2x
2
)
2
xx:
1)Naturalna miedz składa się z izotopów
63
Cu i
65
Cu ich stosunek atomowy w mieszaninie
1
qwr:
Oblicz sumę kolejnych wyrazów ciągu arytmetycznego:
3
Melody:
Rozwiąż równanie: x+x
√
x
+x
2
...=1
6
Płyta CD:
Kurde myślałem że rozumie planimetrie a wiecie co się okazało? Że nie rozumie planimetrii.
2
Welna:
Wszystkie miary kątów sześciokąta tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 10∧ .Wyznacz miarę najmniejszego kąta.
3
agula:
W sześciokącie foremnym ABCDEF dane są : Wektor AB = WEKTOROWI a, wektor AF = wektorowi b .Wyraź w zależności od wektora a i b wektory AC, AD, AE, BC, CF, DD.
2
agula:
W trójkącie ABC dane są: wektor AB = wektorowi c, Wektor BC= wektorowi a, wektor Ca = wektorowi b.
1
Magda:
Narysuj w ukladzie wspolrzednych prosta dana w postaci kierunkowej i napisz jej rownanie w postaci ogolnej
9
meg:
rozwiąż równanie:
sinx−cos2x
g(x)=
jak to zrobic?:(
sin2x
1
Magda:
Dane rownanie prostej napisz w postaci kierunkowej a)2x−5y+15=0
1
Magda:
Sprawdz czy punkty A,B,C sa współliniowe a) A=(1,2) B=(0,−1) C=(−1,−4)
1
madzia:
punkt P jest punktem przeciecie się wykresów funkcji y= −2x+4 i y= −x−2.Punkt P leży w układnie wspołrzędnych w ćwiartce:
1
DAGA:
32 do potęgi minus drugiejpodzielić na(64 do potęgi 3 razy( jedna druga)do potęgi minus3)
1
madzia:
do wykresu funkcji f(x)= log
4
x nie należy punkt a) (1.0)
2
pseudointelektualizm:
an=5n+3
1
madzia:
liczby 2,6 są dwoma początkowymi wyrazami ciągu geometrycznego.Do wyrazów tego ciągu nie należy liczba:
2
Magda:
Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B a) A=(−2,−3) B=(5,−3)
9
Szliri(R):
wyznacz miejsca zerowe f(x)=x
2
−25
0
julka:
b (n+1) − b (n)=
1
2n−1
−
1
2n−1
= ?
0
madzia:
jesli x
2
<x to: a) −1<x<0
0
madzia:
zbiór wszystkich liczb x, których odległość od liczby 7 na osi liczbowej jest nie mniejsza niz 4, jest opisana nierównościa
7
meg:
f(x)=log
2
x oblicz: 2f
2
(x)−5f(x)+2=0 jak to zapisac
i rozwiazac?
2
meg:
Jakie jest prawdopodobienstwo , gdy obliczyłam, że wszytskich ankietowanych jest 1200 osób, 516 osób z wykształeceniem wyżczym. i mam wylosować dwie osoby z wykształceniem wyższym? jakie
3
madzia:
wyróżnik Δ jest równy 0 dla trójmianu kwadratowego a) y= x
2
+9
1
madzia:
4.5% liczby x jest róne 48.6. Liczba x jest rowna a)1080
1
madzia:
wyrazenie 5(4−x)−2x(x−4) mozna zapisać w postaci a)−10x(4−x)
0
nats93:
:::rysunek::: Na podstawie rysunku oblicz:
4
malami:
rozłóż na czynniki wielomiany metoda grupowania wyrazów: a) W(x)=x
3
−x
2
+x−1
14
jasio:
Witam. Mam taki problem z takim zadankiem, próbuje i nic mi nie chce wyjść:
1
hania009:
znając długości środkowych trójkąta znajdź długości boków tego trójkąta
1
madzia:
liczba przeciwna do podwojonej odwrotności liczby a jest rowna : a) −2a
2
kamicia0101:
log
2
8*
√
2
1
madzia:
Jeśli A=<−8,12> i B=(0,20) to różnica A\B jest przedziałem a) (−8,0)
0
POMOCY:
32 do potęgi minus drugiejpodzielić na(64 do potęgi 3 razy( jedna druga)do potęgi minus3)
7
Onaa:
znajdź pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (a
n
) w którym a
1
+ a
2
+ a
3
= 6
0
madzia:
zbiór wszystkich liczb x, których odległość od liczby 7 na osi liczbowej jest nie mniejsza niz 4, jest opisana nierównościa
3
madzia:
liczba wymierną nie jest liczba a)
1
3
3
luki:
trzecia część liczby 3
1
50 jest równa a) 1
50
1
MuBay:
Klasa liczy 30 uczniów. Każdy z nich wybiera 2 zadania z zestawu zawierającego 8 zadań. Liczba wszystkich możliwych wyborów jest:
1
Jack:
Zadanko z wielomianów:
0
luki:
rozwiąz nierownośc:
3
Paula:
Sprawdź czy log(2+
√
3
) = −log(2−
√
3
)
1
dominika 511:
.W trójkącie ABC poprowadzono wysokość CX, Bok AB ma wysokość 6 cm, BC − 4,5 cm, a wysokość CX − 3 cm. Jakiej długości jest wysokość poprowadzona z punktu A?
1
kamila 67:
Trójkąt prostokątny ma przyprostokątne o długości 9 cm i 12 cm oraz przeciwprostokątną długości 15 cm. Podaj długości wszystkich wysokości tego trójkąta.
7
iga:
średnia arytmetyczna wszystkich liczb pierwszych nalezących do przedzialu <7,29) jest rowna: a)15
7
iga:
Pierwszy wtrac ciagu geometrycznego jest równy
√
2
−
√
3
a drugi wyraz jest równy 1 iloraz tego ciągu jest równy:
0
jasiu:
a) 4,2+1,4= 2,35+1/2=
1
A:
Zad 6 . Rozwiąż równania i nierówności i układy nierówności ; a) −5x−2(x+4) = 12−4x
12
qwerty:
jak znaleźć równanie prostej jeśli wiem, że przychodzi przez punkt A (−1 i 3)
3
iga:
przekatna szescianu jest o 2 wieksza od przekatnej sciany szescianu.wowczas krawedz szescianu jest rowna:
1
lidka:
y=log
2
x
8
0
iga:
wierzchołki trojkata ABC leza na okregu o srodku 0. BD jest srednica tego okregu. Jesli kat CBD ma mare 24 stopnie to kat BAC ma miare
0
iga:
wierzchołki trojkata ABC leza na okregu o srodku 0. BD jest srednica tego okregu. Jesli kat CBD ma mare 24 stopnie to kat BAC ma miare
5
Mati:
Reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1), (x+1), (x+2) są odpowiednio równe 1, −1, , 3 . Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= (x−1)(x+1)(x+2).
2
ambasador:
w TROJKACIE abc wysokosc CD dzieli bok AB na odcinki AD=3cm i BD=5cm. Bok BC ma dlugosc równą 7 cm. Na jakie części zostanie podzielony bok BC symetralną boku AB?
10
kreolka:
zad 2 Powierzchnię boczną walca zwinięto z kwadratu o boku 8 cm.Oblicz pole powierzchni bocznej i
1
sads:
(
1
8
*125
−
1
)
−
1
3
1
justysia :*:
W wyniku egzaminu z matematyki z ogólnej liczby 240 uczniów otrzymało stopień bardzo dobry 30 uczniów, stopień dobry 50 uczniów, stopień dostateczny 148 uczniów i reszta niedostateczny.
1
tomq:
1.rozwiąż równanie:
1
1
1
2
(x
2
−
)+(x
2
−
)
3
+(x
2
−
)
5
+...=
2
2
2
3
2. Rozwiąż nierówność:
3
meg:
:::rysunek::: Czworokąt jest wpisany w okrąg . Udowodnij, że dla kątów α i β pokazanych na rysunku zachodzi
3
meg:
−1
Wykaż z definicji, że funkcja f(x)=
jest rosnąca w przedziale (−∞,−3)
x+3
Wiem, że gdy rosnąca to... f(x
1
)−f(x
2
)>0 i x
1
−x
2
>0 i z założenia x
1
<−3 i x
2
<−3 ⇒ x
1
+x
2
<−6
3
meg:
:::rysunek::: Udowodnij, że α+β=γ
3
Wojtek:
oblicz:
8
Matura 2011:
Jak przed Matura?
1
Benek:
dany jest ciąg geometryczny(an) o wszystkich wyrazach dodatnich jeśli a1=5 oraz a3=2a2 to
1
Monika:
zbiór wszystkich punktów na osi liczbowej, których suma odległości od punktu −5 i podwojonej
1
iga:
promien podstawy walca zwiekszamy 3 razy a jego wysokośćzmniejszamy 3 razy Wowczas objetość walca:
1
skazany na porazke zyciowa:
srodek podstawy trojkata rownoramiennego o ramionach 25 i podstawie 14 jest równocześnie środkiem okręgu stycznego do ramion trójkąta. Oblicz promien okregu
2
pomocy:
Boki trójkąta mają długości równe 10, 20, 14. Oblicz odległości wierzchołków tego trójkąta od punktów styczności boków z okręgiem wpisanym
2
pomocy:
Na okręgu o promieniu r=4cm opisano trapez prostokątny , którego najkrótszy bok jest 1,5 raza wiekszy od promienia. Oblicz pole trapezu
7
Damian ;):
16*7*x=1 kto mi obliczy "x" i "y"
4
kreolka:
Rzucasz dwa razy moneta.Oblicz zbiór Ω.Oblicz prawdopodobieństwo nastepujących zdarzeń: a) A−wyrzucono dokładnie dwa razy reszkę.
1
daga:
Proszę was pomóżcie ie to będzie procent
Zamiast ustalonej ilości 120 sztuk wyrobów toczonych na godzinę, tokarz wykonał 200 sztuk. O
10
Marysia:
Państwo Nowakowie, jadąc samochodem na wypoczynek w góry, pierwszą połowę drogi przebyli ze średnią
1
cienka z matmy:
W okrąg o promieniu 3 cm wpisano kąt 30∧. W punktach przecięcia okręgu z ramionami kąta poprowadzono styczne do tego okręgu. Oblicz odległość punktu przecięcia stycznych od środka
35
Benek:
rozwiąż pierwiastek jedna dwudziestasiódma razy pierwiastek z trzech minus(minus jeddna druga) do potęgi zero
1
gm:
3 2
3
kreolka:
Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego,w którym wysokośc sciany bocznej h=10 cm tworzy z wysokością ostrosłupa kat alfa =30 stopni.
1
GiGi:
1.długość boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 84 tworzą ciąg arytmetyczny. oblicz te długości. Pomocy
jeśli ktoś by mógł i mi wytłumaczyć jak to zrobić byłabym wdzięczna. Na
5
aga3304:
x
2
+2x−8≤3
5
iga:
ostrpsłup ma 12 wszytskich krawedzi.liczba jego ścian jest równa a)6
1
Benek:
((pierwiastek z 3)do potęgi3)do potęgi2 minus ((pierwiastek z 3)do potęgi2) do potęgi3
0
cienka z matmy:
Obwód trapezu równoramiennego jest równy 116cm. Oblicz pole trapezu jeżeli ramię i podstawy tego trapezu tworzą w tej kolejności ciąg arytmetyczny rosnący zas długość odcinka łączącego
0
iga:
iga: wierzchołki trojkata ABC leza na okregu o srodku 0. BD jest srednica tego okregu. Jesli kat CBD ma mare 24 stopnie to kat BAC ma miare
8
kolega:
Proszę powiedzieć mi jaki jest najszybszy sposób na rozwiązanie tego równania:
5
Glourious:
Bardzo proszę o pomoc, rozumiem to ale nie moge z działaniem poradzić.. albo coś gubie po drodze albo jestem jeszcze nie douczony.. albo nie umiem liczyć
5
Monika:
√
x
2
−2
51
x+2
100
−
√
x
2
+2
101
x+4
100
= 2
50
0
tom:
Mam policzyć z prawa przenoszenia niepewności u(T), z tego wzoru:
0
rafał:
18−5
x
5
x
= 2
x
+1 / mnożymy przez 5x (aby pozbyć się 5x z pierwszego mianownika) 18−5
x
=10
x
2
+5
x
0
kreolka:
0
Monika:
:::rysunek:::
0
Benek:
((pierwiastek z 3)do potęgi3)do potęgi2 minus ((pierwiastek z 3)do potęgi2) do potęgi3
2
kropka :
Pole powierzchni bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest równe 36, a kąt między krawędzią boczną i krawędzią podstawy ma miarę α i tgα=3. Wyznacz cosinus kąta nachylenia
5
Płyta CD:
1.Wykaż że dla dowolnych liczb naturalnych n,k gdzie k<n, prawdziwy jest wzór:
0
Asia:
Opłata za wynajęcie pokoju wynosi 320 zł za dobę. Hotel udziela specjalnej zniżki firmom rezerwującym więcej niż 30 pokoi ( maksymalna liczba pokoi wynosi 60). Jeśli więcej niż 30
2
iga:
zad.3 Dany jest ciąg (an) określany wzorem a
n
=n
2
−25.Liczba ujemnych wyrazów tego ciagu jest równa
1
Marta:
Na pewnym trapezie można opisać okrąg, a także można w ten trapez wpisać okrąg. Podstawy tego trapezu mają długości 3 i 7. Oblicz długości jego ramion.
9
Benek:
na lokate 2−miesieczna wplacamy 30 000 zł oprocentoanie tej lokaty wynosa 5% ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po półtora roku
5
TOmek:
:::rysunek::: Stereometria − szybkie pytanie
2
daga:
16*7*x=1 14*y*x=1
0
iga:
przekatna szescianu jest o 2 wieksza od przekatnej sciany szescianu.wowczas krawedz szescianu jest rowna:
1
kasia:
W zamkowych podziemiach stoja dwie skrzynie otwierane roznymi kluczami. Masz pek złozony z 6 kluczy wsrod ktorych sa dwa wlasciwe . ile co najwyzej prób musisz wykonac aby dobrac wlasciwe
2
sonia:
W ciągu arytmetycznym a1=1 a a100=1090 oblicz różnice R tego ciągu
3
sonia:
Wskaż równanie prostej prostopadłej do prostej o równaniu y=−2x+3
2
iga:
liczby (3,8,13) sa kolejnymi poczatkowymi wyrazami ciagu arytmetycznego. do wyrazów tego ciagu nie nalezy liczba
0
iga:
4
Benek:
czemu nikt nie pomaga?
3
Maniek:
Przekrojem osiowym walca jest kwadrat o boku 10 cm. Objętość tego walca wynosi?
0
buuuu:
naryzuj wykres funkcji
4
Pomocy!!!:
Długość drogi jaka przebędzie koniec 10−centymetrowej wskazówki minutowej zegara od godziny 12.00 do 13.40 wynosi?
6
Ktoś:
Ile maksymalnie kątów o mierze 10* może mieć 10−kąt ? Mi się wydaję, że 5, ale inna osoba mówi mi, że 6.
1
Mała:
Dany jest trójkąt równoramienny którego podstawa wynosi 2, a cosinus kata między podstawą i ramieniem jest równy 0,4. Obwód tego trójkąta jest równy
7
kasius:
12. Rozwiąż układ równań:
1
Iwona:
Kwadrat o przekątnej 4 obracamy wokół jednego z boków. Objętość otrzymanej bryły wynosi?
2
Digi:
1.dla jakich wartości a liczby :2a+3,a
2
,8a−3 tworzą w podanej kolejności ciąg arytmetyczny
2.dla jakich wartości a liczby: 3a
2
−8,4a
2
+6,a
3
−16 tworzą w podanej kolejności ciąg
3
decode:
Proszę o pomoc:
0
Robin:
Siemanko. Jestem strasznie słaby z trygonometrii... to też proszę o pomoc z tym zadaniem: rozwiąż 3 − 4sin
2
x = 2 sin (
π
3
+x) sin(
π
3
−x)
1
Martyna:
Przekątne graniastosłupa prawidłowego sześciokątnego mają długość 15 cm i 3
√
21
. Oblicz długość krawędzi podstawy i wysokość graniastosłupa.
1
Nika31:
Oblicz długość przekątnej prostopadłościanu o wymiarach 3x6x8 gdzie 3 to długość, 6 szerokość, 8 wysokość
5
KKH:
∫ x arctg
2
x dx
1
?:
W wielokącie foremnym liczba przekątnych jest trzy razy większa od liczby boków. Oblicz miarę kata wewnętrznego tego wielokąta.
4
Cmon:
cztery liczby tworzą ciąg geometryczny. Jeżeli od pierwszej odejmiemy 2, od drugiej odejmiemy 3, od trzeciej odejmiemy 9 a od czwartej 25 to otrzymane różnice tworzą ciąg geometryczny.
0
lika:
ciag artmetyczny suma wyrazów 6 i 10 wynosi 52 , natomiast kwadrat różnicy wyrazu 10 i 6 wynosi 624. wylicz a1 i r , podaj wzor ogólny oraz ile wyrazów początkowych daje 735. Jakoś mi wyjsc
6
rafcio101993:
ciąg wyrażony wzorem a
n
=3n−1/2 wyznacz r
0
qwerty:
jak przekształcić odcinek AB A(1,3) B ( 3,−1) względem pktu S(1,2) w symetrii środkowej
0
Damian:
:::rysunek::: Wiadomo, ze AB II CD. Ile razy pole trójkąta CDS jest większe od pola trójkąta ASB?
17
PLAY:
Rozwiąż nierówność:
6
maniek:
Liczby α i β są miarami dwóch kątów trójkąta i sin(α−β)=sin
2
(α)−sin
2
(β). Jaki to trójkąt?
3
Mała:
Pole rombu wynosi 4
√
2
. A jego kąt ostry ma 45 stopni. Bok tego rąbu ma długość?
1
zocha:
Przed podwyżką cena czekolady i batonika była jednakowa. Cenę czekoladay podniesiono o 5% a za batonik trzeba zapłacic o
1
4
wiecej. Zatem za dwa batoniki i dwie czekolady trzeba
2
K.:
Proszę o sprawdzenie i poprawę:
π
Napisz równanie stycznej do cykloidy (x(t), y(t)) = (sint−t, 1−cost) w punkcie
.
2
8
16 robotników wykonało pewną pracę w ciągu 7 dni. W ciągu ilu dni wykonałoby tę pracę 14 robotników?
7
TOmek:
:::rysunek::: Stereometria − pytanko
1
Mac:
: rozwiąż nierówność f(g(x))≥116 jeżeli f(x)=12x i g(x)=x2−5
2
wdowa:
Sprawdź, czy punkt A,B i C należą do okręgu o równaniu (x−2)
2
+(y+3)
2
=16, jeśli A=(1,1), B=(2,1) i C=(−2,−3)
1
kasia:
Prosta l jest styczna do okręgu danego wzorem (x−3)
2
+(y+2)
2
=16 i rownoległa do prostej y=1. Wskaz rownanie prostej l:
4
3663:
:::rysunek::: z kuli o promieniu 5 cm odcieto czasze w odleglosci 3 cm od srodka kuli. ob. pole powierzchni
2
Daga:
32 do potęgi minus 2 podzielić na(64 do potęgi 3 razy(jedna druga)do −3)
1
MuBay:
:::rysunek::: W trójkącie równoramiennym ABC podstawa AB ma długość 20 cm. Punkt E należący do tej podstawy
1
naat:
oblicz pochodne: 1) f(x)=(1+
√
x
)
3
x e{3x}
3
TOmek:
:::rysunek::: Stereometria − niby proste, ale....
0
wdowa:
Napisz równanie okręgu o środku (5,−3) a) stycznego do osi OX
3
florek112:
w urnie sa 4 biale kule i 2 czarne. wyjeto trzy razy po jednej kuli bez zwracania. obilcz prawdopodobienstwo, ze dwa razy wyjeto kule czarna.
0
zorro :
Rowerzysta przejechał trasę o długości 26km z miejscowości A do miejscowości B ze stałą prędkością. Gdyby jechał o 6,5km/h szybciej, to przybyłby do celu o 20 min wcześniej. Wyznacz
0
JOLA:
w pudełku jest 12 kawałkow czekolady w tym 5 kawałkow czekolady mlecznej,4 gorzkiej,i 3 bialej.wybieramy z pudelka losowo dwa kawalkiczekolady. przebieg doswiadzczenia zilustruj
0
zorro :
Punkty A=(2,1), B=(6,5) są sąsiednimi wierzchołkami kwadratu ABCD. Wyznacz współrzędne wierzchołka C tego kwadratu.
12
Daga:
oblicz 3 do potęgi jednej drugiej razy 9 do potęgi jednej trzeciej razy pierwiasek z trzech
2
kasia:
Drewniany element ma kształt trójkąta równoramiennego, którego ramie jest nachylone do podstawy długosci 12 cm pod katem α. Powierzchnia elementu jest równa:
2
kika:
mam takie proste zadanie z wyglądu ale musze sie jednak trochę nagłowić pomoze mi ktoś
proszę...
7
Justynka :*:
:::rysunek::: Wyznacz miare kata B
17
Daga:
oblicz 3 do potęgi jednej drugiej razy 9 do potęgi jednej trzeciej razy pierwiasek z trzech 9 do potęgi minus trzy czwartej razy 27 do potęgi minus dwie trzeciej 32 do potęgi minus 2
2
TOmek:
:::rysunek::: Stereometria − problem
10
Grzes:
Witam
1
kasia:
W konkursie piękności bierze udział 15 modelek. Prawdopodobieństwo ze zwyciezy Emilia jest rowne 0,20. Prawdopodobienstwo ze zwyciezy Aldona jest rowne
1
10
. Prawdopodobienstwo ze
0
mirek:
Dzien dobry−mam problem z tym zadaniem; w pudełku jest 12 kawałkow czekolady w tym 5 kawałkow czekolady mlecznej,4 gorzkiej,i 3 bialej.wybieramy z pudelka losowo dwa kawalkiczekolady.
0
Daga:
na lokate 2−miesieczna wplacamy 30 000 zł oprocentoanie tej lokaty wynosa 5% ile wyniesie suma odsetek z tej lokaty po półtora roku
1
magda:
Rozwiązać układ równań:
4
Em:
Dane są wielomiany: W(x) = 3x
2
− 2, P(x) = x
3
+ 2x −1. Wykonaj działania:
5
KKH:
∫ sin(kx) dx
1
kasia:
Wykres funkcji f określonej wzorm f(x)=x
2
+6 przesuwamy o 4 jednostki w duł wzdłuż osi OY i o 2 jednostki w prawo wzdłuż osi OX. Otrzymujemy w ten sposób wykres funkcji g określonej wzorem
2
bum cyk cyk:
Proszę o pomoc w pewnym szczegolnym zadaniu : a mianowicie:
2
ryba:
Witam błagam o pomoc musze udowodnić że lim sin(n) i lim cos(n) nie istnieją.
1
Karolina:
:::rysunek::: Na rysunku przedstawiono sześciokąt. Podaj miary kątów trójkąta AOB (punkt O jest środkiem
1
Rybka:
Rzucamy 2x kostką do gry: a) wylosowano za 1 i 2x liczbę niepażystą,
0
kasia:
Ile liczb naturalnych nalezy do zbioru rozwiazan nierownosci !2x−5!≤3?
4
Dorotaz:
:::rysunek::: Pomocy
Oblicz stosunek pól przedstawionych na rysunku trójkątów równoramiennych wpisanych w
4
Jarek:
Co to kurwa jest
0
Monika:
Zakład produkuje cztery produkty A, B, C, D. Zyski na jednostce produktu wynoszą odpowiednio dla 2$, 8$ , 10$ 6$. Wymagania materiałowe wynoszą odpowiednio 2,1,4,2 natomiast niezbędny
1
florek112:
Mógłby mi ktoś w miare jasno wyjaśnić jak odróżnić kombinacje od wariacji
bo w poniedzialek mam sprawdzian a wgl tego nie potrafie...
1
kocur:
−
√
5
x
2
+ 2
√
5
> 0
0
MuBay:
Producent sprzedaje miesięcznie pewnej hurtowni 200 kurtek narciarskich i osiąga zysk ze sprzedaży w wysokości 4000 zł. Mógłby sprzedawać hurtowni więcej kurtek ale wówczas zysk jaki
4
W fabryce pracuje 4158 robotników, przy czym liczba kobiet stanowi 65% liczy mężczyzn. o ile liczba kobiet przewyższa liczbę mężczyzn ? proszę o wyliczenie
2
mati:
1
x
2
+3x +1 > 0
2
3
GS:
(x−1)
2
<0
3
Dorotaz:
:::rysunek::: Proszę o pomoc w zadaniu
3
MuBay:
:::rysunek::: Podaj współrzędne punktu P wiedząc, że jego odległość od początku układu współrzędnych jest
2
kasiula:
1.Rozłóż na czynniki wielomiany: a) W(x) = x3 − 8
3
iga:
przedział (−6,6) jest zbiorem liczb spełniającym nierównosc a) |x|<6
9
Mirooo:
Witam, mam takie o to 3 zadanka z planimetrii. Prosze o pomoc
0
xyz:
zaznacz w układzie współrzędnych zbiór punktów których współrzędne spełniają rownanie x + |x|=y +|y|
4
Zamiast ustalonej ilości 120 sztuk wyrobów toczonych na godzinę, tokarz wykonał 200 sztuk. O ile procent przekroczył normę ?
5
niunia:
na drodze promieni slonecznych ktore padaja na ziemie pod katem 20 stopni stoi drzewo o wysokosci 3m w jakiej maksymalnej odleglosci od drzewa moze stanac osoba o wzroscie 180 cm tak
5
Dorotaz:
Oblicz pole trójkąta równoramiennego o kacie miedzy ramionami równym 120 stopni, jeśli trójkąt ten jest wpisany w okrąg o promieniu 4
1
KKH:
∫ x
5
cos x
3
dx
0
Beata:):
jak wyznaczyć asymptoty tej funkcji? Miałam to na ostatnim egzaminie i coś tam pomyliłam:(
1
iga:
dana jest f.kwadratowa f(x)= −2x
2
+12x. Wykres tej funkcji ma doklądnie jeden punkt wspólny z prosta o równaniu
9
Adaś:
Bylo juz sporo wielomianow to teraz moze cos z ciagow?
archiwum 439,
438
,
437
,
436
,
435
,
434
,
433