proporcje
justysia :*: 16 robotników wykonało pewną pracę w ciągu 7 dni. W ciągu ilu dni wykonałoby tę pracę 14
robotników?
to ma być odwrotnie proporcjonalne i podobno Wynik ma wyjść 8 proszę o pomoc
26 mar 13:50
justysia :*: czy ktoś zna rozwiązanie ?
26 mar 15:47
Ireneusz: Na pewno dobrze przepisałaś zadanie

Bo z proporcji
16−−−−−7
14−−−−−x
| | 1 | |
nie wychodzi 8, tylko 6 |
| dnia |
| | 8 | |
26 mar 17:14
justysia :*: tak dobrze przepisałam to niby ma być odwrotnie proporcjonalne
26 mar 18:39
Sabin:
16*7*x = 1
14*y*x = 1
gdzie:
x − wydajność pojedynczego pracownika
y − nowa liczba dni
Z pierwszego wyliczasz x, wstawiasz do 2, wyliczasz y.
26 mar 18:51
Ireneusz: A to przepraszam. Mój błąd nie doczytałem
26 mar 19:05
justysia :*: a skąd wziąłeś tą 1 po znaku równa się ?
26 mar 19:13
Sabin:
Ta jedynka oznacza całość wykonanej pracy, ona nie ma jako takiego sensu liczbowego w tym
zadaniu. Możesz to sobie utożsamiać z tym, że 1 = 100%, czyli całość (czegoś).
26 mar 19:17
justysia :*: aha dziękuję ci za pomoc
26 mar 19:18