pochodne
naat: oblicz pochodne:
1) f(x)=(1+√x)3x e{3x}
2)f(x)=(x2−√x+2)x ln√x
3)f(x)=e3xx2
4)f(x)=2arctg√x−3 x x2+2x−1
5)f(x)=ln(1x)
6)f(x)=2x3 x arcctg2x
26 mar 17:45
morfepl:
1/
f(x)=(1+
√x)
3*x*e
3x
f'(x)=[(1+
√x)
3*x*e
3x]'=[(1+
√x)
3*x*e
3x]'={[(1+
√x)
3*x]*e
3x}'=
=[(1+
√x)
3*x]'*e
3x+[(1+
√x)
3*x]*(e
3x)'=
=[[(1+
√x)
3]'*x+[(1+
√x)
3]*x']*e
3x+[(1+
√x)
3*x]*(e
3x)'=
=[ [3(1+
√x)
2*(1+
√x)']*x+[(1+
√x)
3] ]*e
3x+[(1+
√x)
3*x]*e
3x*(3x)'=
| | 1 | |
=[ [3(1+√x)2* |
| ]*x+[(1+√x)3] ]*e3x+[(1+√x)3*x]*e3x*3=
|
| | 2√x | |
to trzeba jeszcze ogarnąć, a ja nie mam siły do tych krzaczków
powinno wyjść coś takiego
http://www.wolframalpha.com/input/?i=%281%2Bsqrt%28x%29%29%5E3%2Ax%2Ae%5E%283x%29
26 mar 18:47