na drodze promieni slonecznych ktore padaja na ziemie pod katem 20 stopni stoi d
niunia: na drodze promieni slonecznych ktore padaja na ziemie pod katem 20 stopni stoi drzewo o
wysokosci 3m w jakiej maksymalnej odleglosci od drzewa moze stanac osoba o wzroscie 180 cm tak
aby calkowicie ukryla sie w jego cieniu?
4 gru 22:06
rozalia:

α = 20 stopni
tgα = x/3
x= tg 20 st. * 3
x= 0,364 * 3
x=1,1 m
5 gru 00:03
rozalia:
5 gru 00:04
Rudy:

Rozalia zapomniałaś o tym że człowiek ma 1,8 wzrostu
tg 20 = x / 1,8
x = 0,364 * 1,8 = 0,655
tg 20 = ( x + y ) / 3
x + y = 0,364 * 3 = 1,091
Odległość od drzewa y = 1,091 − 0,655 = 0,436 m ≈ 44 cm
5 gru 00:24
bobi: wcale tak nie wyszło. powinno wyjść 3,3 m −−−> odległość od drzewa
26 mar 14:55
bobi: aha.. rudyy. tg 20 stopni to jest 1,8 / x a nie tak ja ty zrobiłeś
26 mar 14:57