26 mar 17:45
Sabin: Trzeba policzyć f(3) albo f(5), oczywiście zakładając że ciężarówka przejedzie idealnie
środkiem i sprawdzić czy wartość ta jest > 3,2.
26 mar 17:48
Grzes: a jakie wychodzi równanie , dla podpunktu b?
26 mar 17:50
Sabin: Nie wiem, chciałeś c) nie b). Trzeba napisać postać iloczynową funkcji i wstawić do niej
wierzchołek − dostaniesz wzór.
26 mar 17:51
iza:
26 mar 17:52
Grzes: ale chce sprawdzic czy sie zgadza, czy ktos moze wyliczyc jak ta funkcja bedzie wygladac?
26 mar 17:52
Sabin: Tfu, nie f(5)/f(3) a f(4) albo f(6). Raczej przejedzie.
26 mar 17:54
Sabin:
Wychodzi na szybko f(x) = −425x(x−10)
26 mar 17:55
Grzes: czy wzor −x{2}+10x=0 jest prawidlowy?
26 mar 18:03
Grzes: −x2+10x=0
26 mar 18:04
Sabin:
Prawie. Masz 2 miejsca zerowe, 0 i 10. Z postaci iloczynowej: f(x) = a(x−0)(x−10), czyli f(x) =
ax(x−10). I teraz wstawiasz za x = 5, za f(x) = 4 (czyli wierzchołek), dostając a = −4/25.
26 mar 18:06