ciągi arytmetyczne
GiGi: 1.długość boków trójkąta prostokątnego o obwodzie 84 tworzą ciąg arytmetyczny. oblicz te
długości. Pomocy

jeśli ktoś by mógł i mi wytłumaczyć jak to zrobić byłabym wdzięczna. Na
lekcji nauczycielka podała nam wzory jakie mamy zastosować:
a1+a1+r+a1+2r=84
a1
2+(a1+r)
2=(a1+2r)
2
26 mar 20:48
mcolka: Niech a to długosc pierwszego boku.
Wtedy drugi bok ma dlugosc a+r
a trzeci bok ma dlugosc a+r+r czyli a+2r
Z tresci zadania wiemy, ze obwod wynosi 84, mozemy więc zapisać:
a + a+ r + a+ 2r = 84
3a+3r =84
3 (a + r) = 84
a + r =28
Poniewaz trójkąt jest prostokątny, to z twierdzenia Pitagorasa wynika, że :
a2 +(a + r)2 = (a + 2r)2
a2 + a2 +2ar + r2 = a2 + 4ar +4r2
przenosimy prawą stronę na lewą :
2a2 +2ar +r2 −a2 −4ar −4r2 = 0
po zredukowaniu wyrazen podobnych otrzymujemy równosc:
a2 −2ar −3r2 =0
skoro a+r =28, to a = 28−r
Podstawiamy a =28−r do rownania a2 −2ar −3r2 =0
(28−r)2 − 2r (28−r) − 3r2 = 0
784 −56r +r2 − 56r +2r2 −3r2 = 0
784 − 112r =0
112r = 784
r = 7
a = 28−r, więc a =21
Pierwszy bok ma 21, drugi 28, trzeci 35 cm.
26 mar 22:40