..
iga: ostrpsłup ma 12 wszytskich krawedzi.liczba jego ścian jest równa
a)6
b)7
c)11
d)12
26 mar 20:56
xasd: chyba odp a 6
26 mar 20:58
fgdfs: 6
26 mar 20:59
Matoosh: Ogólny wzór na ilość ścian, krawędzi i wierzchołków w dowolnym ostrosłupie to: ŚCIANY = n + 1
KRAWĘDZIE = 2n WIERZCHOŁKI = n + 1 Gdzie n = ilość krawędzi podstawy.
12 = 2n
6 = n
liczba ścian wynosi ,,n" + 1 czyli w tym przypadku 7.
26 mar 21:01
fgdfs: Miałam podobne zadanie. Tylko, że daną miałam ilość ścian a podać należało ilość krawędzi i
myślałam, że nauczycielka podała nam złą odpowiedz...
Teraz już wiem o co chodzi
26 mar 21:19
cfg: A na maturze to mogą dać?
26 mar 22:15