nierówność kwadratowa
aga3304: x2+2x−8≤3
26 mar 19:39
morfepl: przenieś na jedną stronę i policz z Δ
26 mar 19:40
aga3304: policzyłam deltę ale delta wychodzi 48 i jak dalej obliczyć x1 oraz x2
26 mar 19:41
morfepl: teraz pierwiastek z Δ
√Δ=
√48=p{16*3]=4
√3
| | −b−√Δ | | −b+√Δ | |
teraz x1= |
| oraz x2=x1= |
|
|
| | 2a | | 2a | |
rysujesz przybliżony wykres, wiadomo, że parabola jest "uśmiechnięta" i zaznaczasz gdzie jest
≤0
na końcu odpowiedź x∊ <...;...>
26 mar 19:47
aga3304: wielkie dzięki
26 mar 20:12
cfg: X ∊ <−4, 2>
26 mar 22:24