oblicz pole trójkata
Dorotaz: Oblicz pole trójkąta równoramiennego o kacie miedzy ramionami równym 120 stopni, jeśli trójkąt
ten jest wpisany w okrąg o promieniu 4
26 mar 13:49
dero2005:
| |AB| | |
| = 2R ⇒ |AB| = −−−−−−− tw sinusów
|
| sin120o | |
sin120
o = sin(90+30) = cos 30 =
12
α + β +120 = 180 ⇒ α = −−−−−−
α = β trójkąt równoramienny
| h | |
| = tg α ⇒ h = −−−−
|
| |AB|2 | |
26 mar 14:19
Ajtek: dero2005 mały błąd: cos30o≠12, cos30o=√32
26 mar 14:24
dero2005:
zamyślilem się
26 mar 14:30
Ajtek: Wszystkim to się przytrafia

.
26 mar 14:33
Dorotaz: Bardzo dziękuję za pomoc
26 mar 14:48