matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
czworokąt
meg:
Czworokąt jest wpisany w okrąg . Udowodnij, że dla kątów α i β pokazanych na rysunku zachodzi związek: 2sin
2
β−ctgαsin2β=1
26 mar 09:19
meg:
?
26 mar 13:21
Godzio:
α + 2β = 180 ⇒ α = 180 − 2β −− warunek wpisania czworokąta w okrąg ctgα = −ctg2β
cos2β
2sin
2
β +
* sin2β = 2sin
2
β − cos2β = 2sin
2
β + (1 − 2sin
2
β) = 1 =
sin2β
26 mar 13:49
meg:
Dziękuję
27 mar 08:39