wartosc funkcji kwadratowej
Dorota: wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji kwadratowej f(x)=x2−2x−1 w przedziale <−1;4>
22 cze 15:08
Miś:
współczynnik a = 1 >0 więc ramiona paraboli są skierowane do góry.
Sprawdzamy czy xw € <−1,4>
xw= −b2a
xw = 22 = 1
zatem 1€ <−1,4> więc minimum tej funkcji jest dla x= 1
obliczamy wartość minimum:
f(1) = 12 −2*1 − 1 = −2
dla ymin= −2 dla x= 1
teraz liczymy wartość max:
f( −1)= (−1)2 −2*(−1) −1= 1 +2 −1 = 2
f( 4)= 42 −2*4 −1= 16 −8 −1= 7
która wartość jest największa w tym przedziale?
oczywiście,że ymax = 7 dla x= 4
22 cze 15:47
Dorota: Dziekuje
22 cze 15:57
Miś: 
PS: Doroto, przeanalizuj sposób rozwiązania i zapamiętaj !
22 cze 16:00
wika: f(x)=(x+1)2−3 w przedziale <−1,1> wyznacz najmniejasza i najwieksza wartosc
27 mar 13:43