Rozwiąż równanie
Monika:
√x2−251x+2100 − √x2+2101x+4100 = 250
25 mar 23:49
Bogdan:
x2 ± 251x + 2100 = x2 ± 2*250x + (250)2
26 mar 00:34
Monika: nie rozumiem tego rozwiązania
26 mar 21:19
Godzio :
To tylko postać z której zauważasz że to wzór skróconego mnożenia
26 mar 21:20
Monika: dzięki
26 mar 21:28
Monika: ale to drugie wyjdzie
x2+2*2100x+(22)100 , tak?
czyli mamy wtedy
x−250 − x−2100 = 250
no i co z tym zrobić?
26 mar 21:40
Monika: no nie mogę nic wymyślić xd
29 mar 19:54
;): |x − 250| − |x + 2100|= 250
1o x∊(−∞,−2100)
−x + 250 + x + 2100 = 250→ rownanie sprzeczne x∊∅
2o x∊<−2100,250)
−x + 250 − x − 2100 = 250
−2x = 2100
x = −299 x∊<−2100,250)⇒ x = −299
3o x∊<250,∞)
x − 250 − x − 2100 = 250→ rownanie sprzeczne x∊∅
29 mar 20:23