Jack: Zadanko z wielomianów:
Wielomian W ma postać W(x)=x5+a4x4+a3x3+a2x2+a1x, gdzie a4,a3,a2,a1 są pewnymi
liczbami rzeczywistymi. Wiedząc dodatkowo, że W(2)=2, W(4)=4, W(6)=6, W(8)=8, oblicz W(10)
(bez wyznaczania współczynników a4,a3,a2,a1).
No właśnie. Umiem zrobić to zadanie ale z wyznaczaniem współczynników. A jak zrobić go zgodnie
z poleceniem ?
27 mar 11:38
Sabin:
To zadanie jest strasznie głupie, bo trzeba zauważyć, że W(2) − 2 = W(4) − 4 = ... = 0 oraz że
0 jest pierwiastkiem.
Wtedy masz z postaci iloczynowej
W(x) − x = (x − x1)(x − x2)(x − x3)(x − x4)(x − x5) czyli
W(x) = x(x − 2)(x − 4)(x − 6)(x − 8) + x
Stad W(10) już policzysz.
27 mar 11:44