Największa/najmniejsza wartość funkcji 2 zmiennych na zbiorze
Harrolfo: Cześć,
Wyjaśni mi ktoś co po kolei zrobić, aby wyznaczyć największe i najmniejsze wartości funkcji
dwóch zmiennych na zbiorze?
Np.
f(x, y) = x
2 − y
2
D: x
2 + y
2 ≤ 4
Obliczyłem wszystkie pochodne cząstkowe, z warunku koniecznego wyszło mi wyszedł mi punkt
podejrzany o istnienie ekstremum = (0, 0), wyznacznik macierzy Hessego < 0, więc brak
ekstremów.
A w odpowiedziach mam wartości ekstremów w (−2, 0), (2,0), (0, −2), (0, 2).
I ja się pytam: skąd się biorą te punkty?
27 mar 10:30
Sabin:
Nie jestem w stanie Ci wytłumaczyć jak poszukiwać takich punktów, ja zawsze gdy nie mogłem
znaleźć schematu, robiłem to trochę na czuja. Natomiast to co jeszcze pamiętam − pochodną nie
wyznaczysz ekstremum na brzegach zbioru (w definicji pochodnej jest przedział otwarty), A z
takimi właśnie punktami w odpowiedzi masz tutaj do czynienia.
27 mar 11:51
Harrolfo: Na czuja, to znaczy jak?
27 mar 13:28
Sabin:
Na czuja − dziedzina przedstawia koło, wartości "skrajne" dostaniesz na brzegach tego koła −
czyli na okręgu x2 + y2 = 4. To równanie po przekształceniu daje krzywe y = +/−√4 − x2 i
z ich postaci widać że max dla y będzie przy min dla x2 (czyli dla x = 0), a min dla y przy
max dla x2 (czyli dla x = +/−2).
27 mar 13:47
kamil: 2|x|+3|y|=0
3 wrz 20:46
Mila: 2|x|+3|y|=0⇔
x=0 i y=0
3 wrz 22:15
karolina: Cześć!
Jak narysować na wykresie :
D=(x,y)∊R2 : x2≤y≤4 ?
8 wrz 17:58