matematykaszkolna.pl
Największa/najmniejsza wartość funkcji 2 zmiennych na zbiorze Harrolfo: Cześć, Wyjaśni mi ktoś co po kolei zrobić, aby wyznaczyć największe i najmniejsze wartości funkcji dwóch zmiennych na zbiorze? Np. f(x, y) = x2 − y2 D: x2 + y2 ≤ 4 Obliczyłem wszystkie pochodne cząstkowe, z warunku koniecznego wyszło mi wyszedł mi punkt podejrzany o istnienie ekstremum = (0, 0), wyznacznik macierzy Hessego < 0, więc brak ekstremów. A w odpowiedziach mam wartości ekstremów w (−2, 0), (2,0), (0, −2), (0, 2). I ja się pytam: skąd się biorą te punkty? emotka
27 mar 10:30
Sabin: Nie jestem w stanie Ci wytłumaczyć jak poszukiwać takich punktów, ja zawsze gdy nie mogłem znaleźć schematu, robiłem to trochę na czuja. Natomiast to co jeszcze pamiętam − pochodną nie wyznaczysz ekstremum na brzegach zbioru (w definicji pochodnej jest przedział otwarty), A z takimi właśnie punktami w odpowiedzi masz tutaj do czynienia.
27 mar 11:51
Harrolfo: Na czuja, to znaczy jak? emotka
27 mar 13:28
Sabin: Na czuja − dziedzina przedstawia koło, wartości "skrajne" dostaniesz na brzegach tego koła − czyli na okręgu x2 + y2 = 4. To równanie po przekształceniu daje krzywe y = +/−4 − x2 i z ich postaci widać że max dla y będzie przy min dla x2 (czyli dla x = 0), a min dla y przy max dla x2 (czyli dla x = +/−2).
27 mar 13:47
kamil: 2|x|+3|y|=0
3 wrz 20:46
Mila: 2|x|+3|y|=0⇔ x=0 i y=0
3 wrz 22:15
karolina: Cześć! Jak narysować na wykresie : D=(x,y)∊R2 : x2≤y≤4 ?
8 wrz 17:58