oblicz objetośc i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego
kreolka: Oblicz objętośc i pole powierzchni całkowitej ostrosłupa prawidłowego czworokatnego,w którym
wysokośc sciany bocznej h=10 cm tworzy z wysokością ostrosłupa kat alfa =30 stopni.
Prosze o pomoc w wyliczeniu
26 mar 21:23
kreolka: halo nikt mi nie pomoże
26 mar 21:28
dero2005:

h
s = 10 cm
a = 10 cm
P
b = 4*
a*hs2 = 200 cm
2
P
c = a
2 + P
b = 100+200 = 300 cm
2
| | 500√3 | |
V = a2*h*13 = |
| cm3 |
| | 3 | |
26 mar 22:25
kreolka: dero dzieki

!
26 mar 22:58