matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Obwód trójkąta
Mała:
Dany jest trójkąt równoramienny którego podstawa wynosi 2, a cosinus kata między podstawą i ramieniem jest równy 0,4. Obwód tego trójkąta jest równy
26 mar 19:21
dero2005:
1
= cosα = 0,4
l
1
l =
= 2,5
0,4
O = 2,5*2+2 = 5+2 = 7
26 mar 20:14