prosze chociaz o wskazówke
Trapez równoramienny ABCD ma podstawy długości a, b.
Punkty E F G H są środkami boków trapezu,
a punkty M N P R− środkami boków czworokąta EFGH.
a)wykaż, że czworokat EFGH jest rombem, a czworokat MNPR prostokątem.
b)jaka dlugosc powinna miec wysokosc trapezu aby czworokat MNPR byl kwadratem?
a)
Skorzystaj z tego co narysowałem, przekątne w trapezie równoramiennym mają taką samą długość
więc ...
| 1 | 1 | a + b | a + b | |||||
|RP| = | |HF| = | * | = | |||||
| 2 | 2 | 2 | 4 |
| 1 | ||
|RM| = U{1]{2}|GE| = | h | |
| 2 |
| a + b | 1 | a + b | ||||
|RP| = |RM| ⇒ | = | h ⇒ h = | ||||
| 4 | 2 | 2 |
| 1 | 1 | |||
|RM| = | |GE| = | h | ||
| 2 | 2 |