dwa zadania
Płyta CD:
1.Wykaż że dla dowolnych liczb naturalnych n,k gdzie k<n, prawdziwy jest wzór:
2.Liczbę
√3 + 2√2 przedstaw w postaci
√a +
√b
26 mar 20:50
Godzio: Zad. 2
√(1 + √2)2 = 1 +
√2 =
√1 +
√2 
Pierwsze zaraz napiszę
26 mar 20:56
Płyta CD: mocny jesteś nie wiem jak na to wpadłeś
26 mar 20:57
Godzio:
| | | | | | n! | | n! | |
L = | + | = |
| + |
| =
|
| | | | k!(n − k)! | | (k + 1)!(n − (k + 1))! | |
| n!(k + 1) + n!(n − k) | | n!(k + 1 + n − k) | |
| = |
| =
|
| (k + 1)!(n − k)! | | (k + 1)!(n − k)! | |
| | n!(n + 1) | | (n + 1)! | | | |
= |
| = |
| = | |
| | (k + 1)!(n − k)! | | (k + 1)!((n + 1) − (k + 1))! | | |
26 mar 20:59
Płyta CD: racja ehh szkoda gadać Godzio a mam pytanie o do tego drugiego odrazu wiedziałeś że tak to
trzeba zrobić ? Natknąłeś sie już kiedyś na podobne zadanie ?
26 mar 21:04
Godzio :
Już dobre kilkadziesiąt jak nie kilkaset razy się na to natknąłem
26 mar 21:16