oblicz stosunek pól
Dorotaz:

Pomocy

Oblicz stosunek pól przedstawionych na rysunku trójkątów równoramiennych wpisanych w
okrąg o promieniu 8.
Nie mam pojęcia jak to ruszyć
26 mar 14:02
Dorotaz: ?
26 mar 16:03
Ajtek:

Podpowiedź: masz rysunek większego Δ, z mniejszym pokombinuj

.
26 mar 16:31
Dorotaz: dziękuję , teraz już chyba dam rady
26 mar 16:40
Ajtek:
26 mar 16:50
Dorotaz: 22 +b2=82
4 + B2 = 64
b2 = 60
b = √60 = 2 √15
poniewaz to połowa podstawy x 2 więc podstawa będzie 4 √15
P = 12 * 4 √15 * 10 = 20 √15
mniejszy
42 +b2=82
16 + B2 = 64
b2 = 48
b = √48 = 4 √3
poniewaz to połowa podstawy x 2 więc podstawa będzie 8 √15
P = 12 * 8 √3 * 4 = 16 √3
stosunek pól 20 √15 : 16 √3 czy to dobrze zrobiłam? nie wiem co dalej?
29 mar 17:46
Dorotaz: Prosze o sprawdzenie
5 kwi 16:17
Ajtek: Wygląda ok.
5 kwi 16:42
Dorotaz: Dziękuję bardzo
5 kwi 16:44