da
TOmek:

Stereometria − niby proste, ale....
Ramie trojkata rownoramiennego ma dlugosc 5, a podstawa dlugosc 8. Trojkat ten jest podstawa
ostroslupa a srodek ciezkosci trojkata jest spodkiem wysokosci ostroslupa. Oblicz objetosc
ostroslupa wiedzac ze najkrotsza krawedz boczna ma dlugosc 4
Pole podstawy jest łatwo obliczyc gorzej z wys. ostrosłupa.
Mysle ,ze wystarczy tylko oblicz odcinek "c" , lecz nie potrafie
26 mar 18:37
Artur. : wysokość 3cm. wiesz ze środek ciężkości w trójkącie wyznaczają symetralne boków. które dzielą
się w stosunku 2/3 do 1/3. więc c=2 cm. i pitagoras i masz h.
Pp= 12
h=2√3
V=4*2√3=8√3
26 mar 18:40
TOmek: dziekuje
26 mar 18:43
Godzio :
nie symetralne, a środkowe
26 mar 18:46