fl
A: Zad 6 . Rozwiąż równania i nierówności i układy nierówności ;
a) −5x−2(x+4) = 12−4x
b) (x−2)
2+3x(5−x)=2(x−3)(x+3)−4x
2
c) 2(8x−
√5 >20x− 2
√5 +36
d) (x−5)
2+11≥ x
2+2x
e)
26 mar 13:37
mcolka: a)
−5x−2x−8 = 12−4x
−7x−8=12−4x
−7x+4x=12+8
−3x=20
x= −6 2/3
b)
x2 −4x +4 +15x −3x2 =2x2 − 18 −4x2
−2x2 + 11x +4 = −18 −2x2
−2x2+11x+ 2x2 =−18 −4
11x = −22
x = −2
c)
16x−2√5 > 20x −2√5 +36
8x −√5 > 10x −√5 +18
8x −10x > −√5 +18 +√5
−2x > 18
x< −9
d)
x2 −10x +25 +11 ≥ x2 +2x
x2−10x −x2 −2x ≥ −36
−12x ≥ −36
x≤ 3
e)
x nalezy do zbioru od −5 do 2
e2 )
3x −15 <10
2−5x > 7
3x −15 < 10
−2 +5x <−7
8x −17 <−3
8x < 14
x< 1,75
27 mar 11:08