Wielomiany
Mati: Reszty z dzielenia wielomianu W(x) przez (x−1), (x+1), (x+2) są odpowiednio równe 1, −1, , 3 .
Znajdź resztę z dzielenia tego wielomianu przez wielomian P(x)= (x−1)(x+1)(x+2).
27 mar 10:34
Tomek.Noah: W(x)=Q(x)(x−1)(x+1)(x+2)+ax
2+bx+c
W(1)=1
W(−1)=−1
W(−2)=3
I tyle
27 mar 10:38
Mati: Dobra
A co podstawiasz za Q(x) ?
Czy to jest z jakiegoś wzoru?
27 mar 10:40
Tomek.Noah: jak bedziesz podstawial to przeciez sie wyzeruje i zostanie reszta
27 mar 10:42
Mati: Ok
Dzięki wielkie
Teraz załapałem
27 mar 10:45
Mati: Ok
Dzięki wielkie
Teraz załapałem
27 mar 10:45