?
Glourious: Bardzo proszę o pomoc, rozumiem to ale nie moge z działaniem poradzić.. albo coś gubie po
drodze albo jestem jeszcze nie douczony.. albo nie umiem liczyć

Trzeba mi rozwiązać równianie z fuckji wykładniczej
26 mar 21:33
Glourious: ten ułamek 2x−2x to jest oczywiście potęga tego 9/16
26 mar 21:34
Glourious:
26 mar 21:36
Glourious: ktoś? coś?
26 mar 21:40
morfepl: założenia x≠0 chodzi mi o wykładnik tej potęgi, w mianowniku jest x
916=(
34)
2=0,75
2
więc mamy te same podstawy i opuszczamy je
x=
2*
2x−2x
x
2=4x−4
x
2−4x+4=0
i dalej sobie poradzisz
26 mar 21:40
Glourious: dzięki serdeczne...

jednak gubiłem po drodze ..
26 mar 21:43