rachunek prawdopodobieństwa
kreolka: Rzucasz dwa razy moneta.Oblicz zbiór Ω.Oblicz prawdopodobieństwo nastepujących zdarzeń:
a) A−wyrzucono dokładnie dwa razy reszkę.
b) B− za pierwszym rzutem uzyskano orła.
c) C−w obu rzutach uzyskano ten sam wynik.
d) A (prim)
e) BUC
prosze o pomoc
26 mar 21:20
xc: Nie wiem, czy dobrze, niech mnie koledzy z forum poprawią jak źle
(o,o) (r,r) (o,r) (r,o)
26 mar 21:56
kreolka: dzięki bardzo,może ktoś sprawdzi
26 mar 21:59
kreolka: czy mogłabym prosić o napisanie tak jak sie liczy,czyli omega,pózniej te wyliczenia z silnia
omegi i pozostałych
26 mar 22:01
kreolka: dero a jeszcze to jedno zadanie

ja to zrobiłam tak,ale nie wiem czy dobrze ,mozesz sprawdzic i ewentualnie napisac poprawnie?
Ω=[R,R][R,O][O,O][O,R]
Ω(silnia)=4
a) P(A)=ułamek A(silnia) przez Ω(silnia)=
14
b) P(B)=ułamek B(silnia) przez Ω(silnia)=
24=
12
c) P(C)= ułamek C(silnia) przez Ω(silnia)=
24=
12
d) P (A prim)=1−P(A)=1=
14={3}{4]
e) P (BuC)=P(B)+P(C)−P(B..C) =P(BuC)=
24+{2}{4}−
34=
14
w tym zadaniu d) wyszedł mi inny wynik czy mam to zle?a te inne przykłady dobrze podstawiłam
,bo wyniki mam takie jak mi napisał XC
26 mar 23:27