| π | ||
Napisz równanie stycznej do cykloidy (x(t), y(t)) = (sint−t, 1−cost) w punkcie | . | |
| 2 |
| π | π | π | π | |||||
współrzędne punktu styczności P(sin | − | , 1 − cos | ) −> (1 − | , 1) | ||||
| 2 | 2 | 2 | 2 |
| π | ||
x'(t) = cos | − 1 = −1 | |
| 2 |
| π | ||
y'(t) = 1 + | = 2 | |
| 2 |
| π | ||
l: (x,y) = (1 − | , 1) + s(−1,2) | |
| 2 |
| π | π | |||
x= 1 − | − s −> s = 1 − | − x | ||
| 2 | 2 |
| π | ||
y = 1 + 2(1 − | − x) | |
| 2 |
| π | ||
i coś jest nie tak, bo ma być odpowiedź y = −x + 2 − | ||
| 2 |
x'(t)=−1
y'(t)=1
i wtedy s bedzie s(−1,1)