pytanie
qwerty: jak znaleźć równanie prostej jeśli wiem, że przychodzi przez punkt A (−1 i 3)
26 mar 22:10
Trivial:
Jest ich nieskończenie wiele.
26 mar 22:10
qwerty: ale wiem, przykładowo, ze ta prosta jest prostopadła do innej prostej powiedzmy o równaniu 2x+1
26 mar 22:16
dero2005:
to czemu od razu nie mówisz wszystkiego

a = −
12
y = a(x+1)+3
y = −
12(x+1)+3
y = −12x +212
26 mar 22:30
qwerty: a co jeśli miałbym podane dwa punkty A(x1;y1) oraz B (x2;y2)
jak na ich podstawie wyznaczyć równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty dane
26 mar 23:00
Mat: ja bym to zrobil z ukladu rownan
26 mar 23:02
qwerty: w jaki sposób
26 mar 23:03
Eta:
A może jeszcze z zastosowaniem całek, pochodnych lub liczb zespolonych
dero podał najprostszy sposób
26 mar 23:04
qwerty: tak, ale jak ułożyć taki układ równań
26 mar 23:06
26 mar 23:07
qwerty: może mi ktoś to wyjaśni na moim przykładzie?
26 mar 23:08
qwerty: ?
27 mar 10:12
ICSP: Eta możesz mi wytłumaczyć jak znaleźć równanie prostej przechodzącej przez dwa punkty za pomocą
liczb zespolonych?
27 mar 11:07