Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B
Magda: Wyznacz rownanie prostej przechodzacej przez punkty A i B
a) A=(−2,−3) B=(5,−3)
b) A=(−1,4) B=(2,−2)
c) A=(2,−1) B=(2,3)
d) A=(−3,−5) B=(2,4)
27 mar 12:36
natchniony: a)
−3 = −2A+B
−3 = 5A +B
−−−−−−−−−−−−−
0 = 3A
A=0
równianie prostej to y= −3
B=−3
27 mar 12:43
natchniony: Ogólnie to :
A= (x1,y1) B=(x2,y2)
y1=Ax1+B
y2=Ax2+B
−−−−−−−−−−−−−−
z równania wyznaczamy A lub B i wstawiamy to równia ogólnego
y= Ax+B i gotowe Spróbuj 3 kolejne sama
27 mar 12:47