trygonometria
meg: rozwiąż równanie:
| | sinx−cos2x | |
g(x)= |
| jak to zrobic?:( |
| | sin2x | |
27 mar 12:52
Godzio:
To nie jest równanie
27 mar 12:53
xyz: tu to tylko wykers funkcji narysowac i trzeba zapisać w najprozstszej postaci
27 mar 13:01
meg: a żle napisałam przepraszam bo było podane wcześniej, że to jest g(x),
to ma być równe zero..
27 mar 13:01
Godzio:
Czyli co w końcu:
| sinx − cos2x | |
| = 0 czy narysować wykres tego ? |
| sin2x | |
27 mar 13:02
meg: nie nie to ma być równe zero.
wiem ze cosx=1−2sinx a sin2x=2sinxcosx ale jakos nic mi to nie daje..
27 mar 13:02
meg: cos2x=1−2sin2x
27 mar 13:02
27 mar 13:03
Godzio:
| | π | |
sin2x ≠ 0 ⇒ 2x ≠ kπ ⇒ x ≠ |
| * k
|
| | 2 | |
sinx = cos2x
sinx = 1 − 2sin
2x
2sin
2x + sinx − 1 = 0
Δ = 1 + 8 = 9,
√Δ = 3
| | −1 + 3 | | 1 | | −1 − 3 | |
sinx = |
| = |
| lub sinx = |
| = −1
|
| | 4 | | 2 | | 4 | |
Dokończ
27 mar 13:04
meg: o dziękuje..nie wpadałam na to
27 mar 13:06