Zadanie z Ciągów
Adaś: Bylo juz sporo wielomianow to teraz moze cos z ciagow?
Z czterech liczb rzy poczatkowe tworza ciag geometryczny, a trzy koncowe − ciag arytmetyczny.
Znajdz te liczby jesli suma liczb pierwszej i ostatniej rowna sie 14, suma drugiej i trzeciej
12.
HeLp Me ZiOoOoOoOm =)
3 mar 19:10
Basia:
x,y,z,t
x,y,z C.G.
y2=x*z
y,z,t C.A.
z=y+t2
x+t=14
y+z=12
rozwiąż ten układ równań
3 mar 19:35
Edward: a ma roznice czy uloze sobie trzecie rownanie z ciagu arytmetycznego czy z geometrycznego? Ty
ulozylas z arytmetycznego, ale dlaczego akurat z tego?
3 mar 20:32
Edward: ?
3 mar 20:34
Edward: nie wychodzi ten uklad rownan
3 mar 20:41
Edward: Halo?
3 mar 20:52
Edward: Nie jest tu czasem za malo danych w ty ukladzie rownan? Bo nie chce to za nic wyjsc..
3 mar 20:56
Edward: no zmilujcie sie ludzie... prosze was o pomoc...
3 mar 21:02
Eta:
Mozna też tak ( na dwie niewiadome... łatwiej liczyć)
a, a*q, a*q
2, x
2aq
2 = aq+x −−− z def. ciągu arytm.
oraz z treści zadania
a+x = 14 => x = 14 −a
aq+aq
2 = 12
mamy układ dwu równań:
2aq
2= aq +14 −a => 2aq
2 −aq+a= 14 => a( 2q
2−q+1)=14
| | 12 | |
aq( 1+q)=12 => ....... a= |
|
|
| | q(1+q) | |
podstawiajac za "a" do równania pierwszego:
| | 12(2q2−q+1) | |
|
| =14 /: 2
|
| | q(1+q) | |
12q
2 −6q+6 = 7q( 1+q)
5q
2 −13q +6=0 Δ= 49
√Δ= 7
q
1= 2 v q
2=
35
to a
1= 2 v a
2=
252= 12,5
więc x
1= 14−a
1= 12 v x
2= 14 −a
2=
32= 1,5
liczbami tymi są:
I :
2,4,8,12 lub II :
12,5 ; 7,5 ; 4,5; 1,5
3 mar 21:14
ja: Δ
26 mar 14:36
M.: Basia twojego układu nie da się rozwiązać gdyż ma aż 4 niewiadome!
14 kwi 14:12
Obserwator : Oczywiście że da się rozwiązać układ Basi, są cztery niewiadome ale są też cztery równania
9 cze 01:03
Adrian: To może ja jednak na humana przejdę... (:
26 maj 21:45