funkcja kwadratowa
kasia: dana jest funkcja kwadratowa:f(x)=2x2 −2x−4
a) wyznacz współrzędne wierzchołka paraboli
b)wyznacz miejsce zerowe funcji
27 mar 07:07
mcolka: Wspólrzędne wyliczamy z postaci kanonicznej.
y = a(x − p )2 + q
gdzie p = −b / 2a , q = −Δ/4a
Wyliczam deltę:
Δ =b2 − 4ac
skoro a=2, b= −2,c= −4
Δ= 4+32 =36
p=2/4 = 0,5
q = −36 /8 = 4,5
Wierzchołek ma wspólrzędne W=(0,5 , 4,5)
Miejsca zerowe to miejsca, gdzie funkcja osiąga wartosć 0
2x2 −2x−4 = 0
Δ= 4+32 =36
x1 =(−b+√Δ) /2a
x−1 =(2+√36) / 4 =(2+6)/ 4= 2
(x2 =−b−√Δ) /2a
x2 = (2−6) /4 =−1
miejsca zerowe to −1 i 2.
27 mar 09:48
kasia: dzieki
27 mar 13:41