Witam, mam takie o to 3 zadanka z planimetrii. Prosze o pomoc :)
Mirooo: Witam, mam takie o to 3 zadanka z planimetrii. Prosze o pomoc

Kąt wpisany (beta) jest oparty na tym samym łuku co kąt środkowy(alfa).Wyznacz miarę kąta
alfa+beta,jeśli alfa=110stopni.
Podaj ile punktów wspólnych ma prosta y=2 z okręgiem o środku w punkcie O(1,−2)w zależności od
promienia r tego okręgu.Sporządź rysunek.
Wyznacz równanie okręgu,którego średnicą jest odcinek AB,gdy A(−7,−1) B(5,3)
pozdrawiam
25 mar 19:56
Patysia: α = 110
| | 1 | | 1 | |
β = |
| α = |
| * 110 = 55 |
| | 2 | | 2 | |
α + β = 110 + 55 = 165
25 mar 19:59
Mirooo: dzięki. pewnosc, ze to dobrze ?
w takim razie zostały dwa. prosze o pomoc, bo geometria to moja najsłabsza strona.
25 mar 20:05
Patysia: Powinno być dobrze
25 mar 20:08
Patysia: W 3 zadaniu, skoro odległość |AB| jest średnicą tzn, że środek odcinka AB będzie środkiem
okręgu.
| | x1 + x2 | | y1 + y2 | |
Więc liczysz S ze wzoru S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
A potem podstawiasz współrzędne pkt S pod wzór :
(x − x
s)
2 + (y − y
s)
2 = r
2
przy czym r jest równe połowie długości |AB|
nie chce mi się liczyć xD
25 mar 20:11
Mirooo: :( ja tego nie zrobie tym bardziej, bo nie ogarniam, a mam jeszcze inne zadania do zrobienia ;
/...
25 mar 20:14
Patysia: ehh zaraz Ci rozwiąże
25 mar 20:33
Patysia: W tym 3 narysuj układ współrzędnych i zaznacz oba punkty. Narysuj średnicę i okrąg przechodzący
przez nie.
Teraz liczysz długość średnicy, czyli odległość odcinka |AB| :
| AB| =
√(x2 − x1)2 + (y2 − y1)2
|AB| =
√(5 + 7)2 + ( 3 + 1)2 =
√122 + 42 =
√144 + 16 =
√160 = 4
√10
| | −7 + 5 | | −1 + 3 | |
S = ( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
S = ( −1 , 1 )
( x + 1)
2 + (y − 1)
2 = 40
25 mar 20:44
Patysia: W drugiem nie za bardzo wiem o co chodzi...
25 mar 20:47
kuzynka: do zad.2−
jeśli narysujesz układ współrzędnych oś x poziomo( zwrot strzałki w prawo), oś y pionowo (oś
strzałki w górę),o punkcie przecięcia (0;0) znajdziesz i zaznaczysz środek okręgu x =1, y=−2,
narysujesz prostą y=2, która jest równoległa do osi x i przechodząca przez punkt =2 na osi y
i narysujesz okrąg o promieniu
1) mniejszym od 4, to nie będzie żadnych punktów wspólnych (prosta przebiega nad okręgiem),
2)=4, to będzie jeden punkt wspólny (bo prosta jest styczna do okręgu),
3) większym od 4, to prosta przecina okrąg w dwóch punktach
Mam nadzieję, że nie muszę rysować
26 mar 15:06