rozwiaz uklad rownan
kasius: 12. Rozwiąż układ równań:
a) {2(x−3y+2)−(2x+y−6)=3
{3(x+y−3)+(4x−2y+2)=15
b) {4(x+y−3)−2(y−x−1)=2
{3(4x−y−1)−(x−2y+3)=2
c) {7(2x−3y+2)−(y−3x−2)=−1
{−2(x+y−3)+(2x−y−3)=3
d) {5(2x+3y−1)−2(2y−x−5)=3
{3(x+2y−1)+5(2x−y+3)=−12
21 mar 16:27
dero2005:
a)
| ⎧ | 2(x−3y+2)−(2x+y−6)=3 | |
| ⎩ | 3(x+y−3)+(4x−2y+2)=15 |
|
| ⎧ | 2x−6y+4−2x−y+6 = 3 | |
| ⎩ | 3x+3y−9+4x−2y+2=15 |
|
7x+1 = 22
7x=22−1
7x = 21
x = 3
21 mar 17:05
dero2005:
b)
| ⎧ | 4(x+y−3)−2(y−x−1)=2 | |
| ⎩ | 3(4x−y−1)−(x−2y+3)=2 |
|
| ⎧ | 4x+4y−12−2y+2x+2=2 | |
| ⎩ | 12x−3y−3−x+2y−3=2 |
|
| ⎧ | 3x+y=6 dodajemy stronami | |
| ⎩ | 11x−y=8 |
|
14x=14
x=1
y=11x−8=11−8=3
y=3
21 mar 17:38
dero2005:
c)
| ⎧ | 7(2x−3y+2)−(y−3x−2)=−1 | |
| ⎩ | −2(x+y−3)+(2x−y−3)=3 |
|
| ⎧ | 14x−21y+14−y+3x+2=−1 | |
| ⎩ | −2x−2y+6+2x−y−3=3 |
|
y=0
17x=22y−17=0−17
x=−1
21 mar 17:47
dero2005:
d)
| ⎧ | 5(2x−3y−1)−2(2y−x−5)=3 | |
| ⎩ | 3(x+2y−1)+5(2x−y+3)=−12 |
|
W = |12 11| = 12*1−13*11 = 12−143 = −131
|13 1|
W
x = |−2 11| = −2*1−(−24*11) = −2+264 = 262
|−24 1 |
W
y = |12 −2| = 12*(−24)− 13*(−2) = −288 + 26 = −262
|13 −24|
21 mar 18:02
kasiula: 1.Rozłóż na czynniki wielomiany:
a) W(x) = x3 − 8
b) W(x) = x2 − 2x − 15
c) W(x) = 2x3 = 3x2 − 4x − 6
26 mar 14:32
kasiula: Rozwiąż układ równań:
(x − 1)
2 − (y − 3)
2 = (x − y)(x + y)
26 mar 19:50
kasiula: 3.Rozwiąż równania i nierówności:
a) −x2 − 2x + 15 = 0
b)2x2 − 3x − 2 ≤ 0
c)x2 − 6x + 9 > 0
d)x3 + 5x2 − 2x − 10 = 0
26 mar 20:09