pomoc
Benek: na lokate 2−miesieczna wplacamy 30 000 zł oprocentoanie tej lokaty wynosa 5% ile wyniesie suma
odsetek z tej lokaty po półtora roku
26 mar 18:56
Benek: pomocy
26 mar 20:20
xyz: czyli tak oprocentowanie jest zawsze w skali roku i kapitalizacja co 2 miesiące
jest taki wzór
Kn kapitał końcowy
K −kapitał poczatkowy i on jest złozony na n lat do banku
m liczba okresów kapitalizacji w ciągu roku
p procet lokaty
| | 5 | | 3 | |
Kn=30000(1+ |
| )</div> |
| |
| | 100*6 | | 2 | |
Kn = 30375,78zł wynik w przybliżeniu
26 mar 20:47
xyz: sory wynik zły podałem zaraz poprawie
26 mar 20:51
Benek: a tam zamias 6 nie ma być 18 bo to na 18 miesięcy a nie na 6 miesięcy? bo to na półtora roku a
nie na pół roku
26 mar 20:51
Godzio: 6 to liczba kapitalizacji w roku
| | 5% | |
K = 30 000 * (1 + |
| ) 1,5 * 6 |
| | 6 | |
26 mar 20:55
Benek: i to jest dobrze rozwiązane już tak? to jaki wynik wyjdzie na końcu?
26 mar 20:57
xyz: tak zgadza się nie wyświetliło mi tego u góry
26 mar 20:59
Benek: to jak ma być prawidłowo?
26 mar 21:00
xyz: wzór ogólny ma być taki
p−procent jako liczba bez znaku % bo 100 już jest w minaowniku
a wynik 32326,38zł
26 mar 21:05