trójkąt+tożsamość
maniek: Liczby α i β są miarami dwóch kątów trójkąta i
sin(α−β)=sin2(α)−sin2(β). Jaki to trójkąt?
nie wiem jak trzeba zrobic to zadanko, wiem tylko , ze trzeba udowodnic prawdziwość tożsamosci
trygonometryczną :
sin(α−β)=sin2(α)−sin2(β).
pomoże ktoś?
26 mar 18:53
Godzio :
Spróbuj może skorzystać po prawej ze wzoru skróconego mnożenia i wzorów na sumę i różnicę
sinusów, a z prawej strony skorzystaj ze wzoru na sinus podwojonego kąta, chyba coś z tego
wyjdzie
26 mar 19:04
Sabin: Yyy, najpierw odpowiedź: równoramienny?
26 mar 19:07
maniek: równoramienny lub prostokątny

ale potrzebuje tą tożsamość rozwiązać i będe wtedy mógł stwierdzić jaki to jest
26 mar 19:15
Godzio :
sin2(α)−sin2(β) = sin(α − β)sin(α + β) −− doprowadź do tej sytuacji, dalej już łatwo
26 mar 19:18
maniek: łatwo jak sie z tym czesciej robi...
26 mar 19:29
Godzio: α = a
β = b
Na szybko bo już musze wychodzić
sin
2a − sin
2b = (sina − sinb)(sina + sinb) =
| | a + b | | a − b | | a − b | | a + b | |
2sin |
| cos |
| * 2sin |
| cos |
|
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
korzystam teraz z 2sinαcosα = sin2α i otrzymuje:
sin(a + b)sin(a − b)
sin(a − b) = sin(a + b)sin(a − b)
sin(a + b)sin(a − b) − sin(a − b) = 0
sin(a − b)(sin(a + b) − 1) = 0
sin(a − b) = 0 lub sin(a + b) = 1
a − b = 0
a = b −− trójkąt równoramienny
| | π | |
a + b = |
| −− trójkąt prostokątny
|
| | 2 | |
26 mar 19:32