ciąg geom
Onaa: znajdź pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego (an) w którym
a1 + a2 + a3= 6
i
a1 + a3 + a5= 10,5
zaczęłam podstawiać za a2=a1*q itd i potem dalej ukłąd równań ale cos nie wychodziło..
prosze o pomoc
3 mar 23:12
Eta:
a
1 +a
3 = 6−a
2
to: 6−a
2+a
5= 10,5 => a
5 −a
2=4,5
=> a
1*q
4 −a
1*q= 4,5
(**) a
1q*( q−1)(q
2+q+1)= 4,5 to ze wzoru na a
3−b
3=( a−b)(a
2+b
2+1)
z pierwszego równania
a
1( 1+q+q
2)=6 za to podstawiasz do (**)
6q( q−1)= 4,5 => 6q
2 −6q− 4,5=0 Δ= 144
√Δ=12
dokończ.... wyznacz q
1 i q
2
3 mar 23:37
Onaa: dziekuję za pomoc
3 mar 23:44
Master: dzięki, bardzo się przydało
15 kwi 20:10
Sylwia : a1+a2+a3=6 i a1+a3+a5=10.5
mam znaleźc pierwszy wyraz i iloraz ciągu geometrycznego an w którym(działanie powyżej)
10 mar 20:03
kowal: αβγδπΔΩ∞≤≥∊⊂∫←→⇒⇔∑≈≠∡
15 mar 20:44
kincio: zły wzór jest podany ale dobrze rozwiazane

! a
3 − b{3}= (a−b)(a
2+ab+b
2)
18 mar 09:37
chuapchups: A czy nie można tego zrobić w taki sposób?
a1 + a2 + a3 = 6
a1 + a3 + a5 = 10,5
a2 = a1q
a3 = a1q2
a5 = a1q4
Więc układ równań:
a1 + a1q + a1q2 = 6
a1 + a1q2 + a1q4 = 10,5
Ten sposób też będzie poprawny?
27 mar 12:05
noster: bedzie
5 kwi 15:26