Dane są wielomiany: W(x) = 3x^2 - 2, P(x) = x^3 + 2x -1. Wykonaj działania
Em: Dane są wielomiany: W(x) = 3x
2 − 2, P(x) = x
3 + 2x −1. Wykonaj działania:
d) [P(x)]
2 razy W(x)
Mógłby mi ktoś zrobić ten przykład tak zapisując wszystko po kolei żebym wiedziała co i jak? W
porównaniu z odpowiedziami wychodzi mi zły wynik i nie wiem czemu

Z góry dziękuję
12 gru 16:11
konrad509: (x3+2x−1)2*(3x2−2)=
(x3+2x−1)(x3+2x−1)(3x2−2)=
(x6+2x4−x3+2x4+4x2−2x−x3−2x+1)(3x2−2)=
(x6+4x4−2x3+4x2−4x+1)(3x2−2)=
3x8+12x6−6x5+12x4−12x3+3x2−2x6−8x4+4x3−8x2+8x−2=
3x8+10x6−6x5+4x4−8x3−5x2+8x−2
12 gru 16:28
Michau: (x3+2x−1)2*(3x2−2) = (x6+2x4−x3+2x4+4x2−2x−x3−2x+1)(3x2−2) =
(x6+4x4−2x3+4x2−4x+1)(3x2−2) =
(3x8−2x6+12x6−8x4−6x5+4x3+12x4−8x2−12x3+8x+3x2−2) = i sobie pododawaj... taki to
jest przykład że łatwo się pomylić w jednym miejscu i zły wynik jest.
12 gru 16:35
kolo: (3x2−2)2*(4x2−3x+1)
26 mar 17:46
kolo: potrzebuję to zrobić

jak ktoś umie to bardzo proszę. z góry dziękuję
26 mar 17:46
beata: (X3+2×−1)+(4×2−3×+1)
31 maj 14:04
janek191:
= x3 + 4 x2 − x
31 maj 14:50