;)
zocha: Przed podwyżką cena czekolady i batonika była jednakowa. Cenę czekoladay podniesiono o 5% a za
batonik trzeba zapłacic o 14 wiecej. Zatem za dwa batoniki i dwie czekolady trzeba
teraz zapłacic więcej o:?
26 mar 16:53
kuzynka: x− pierwotna cena czekolady i batonika
x+5100x− cena czekolady po podwyżce
x+14x− cena batonika po podwyżce
za 2 czekolady+ batoniki po podwyzce
2(x+5100x)+2(x+14x)=2x+110x+2x+12x=
=4x+110x+510x=4x+610x=4x+35x
przed podwyżką za 2 czekolady i 2 batoniki trzeba było zapł. 2x+2x=4x,
czyli różnica
4x +35−4x= 35x,
czyli o 3/5 ceny pierwotnej więcej
26 mar 19:23