ciągi
julka: Nieskończony ciąg liczbowy an jest ciągiem rosnącym. Zatem ciąg bn, gdzie bn= −2 an
jest malejący. Dlaczego ?
27 mar 13:03
xyz: an jest rosnący wtedy an+1>an
an jest malejący wtedy gdy an+1<an to jest ogólna definicja
to będzi tak
bn=−2an
bn+1=−2an+1
bn+1−bn=−2an+1−(−2an)=−2an+1+2an=−(2an+1−2an)<0
wyjaśnienie
z definicji ciąg jest malejący wtedy gdy an+1<an => an+1−an<0 wtedy to jest ciąg
malejący
a w treści zadania jest powiedziane że ciąg an jest rosnący czyli an+1>an
an+1−an > 0
dochodzimy do tego że to co jest w nawiasie to jest ciąg rosnący czyli róznica jest wieksza od
zera a więc całe wyrażenie jest mniejsze od zera
−(2an+1−2an)<0
−2(an+1−an)<0
bn jest ciągiem malejącym
jak czegoś nie zrozumiesz napisz
27 mar 13:54