geometria
Nikola: przekątna graniastosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 8cm, a miara kąta jaki tworzy
wraz z krawędzią bocznej wysokości to 30 stopni. Oblicz objętość i pole powierzchni
całkowitej.
czy mógłby mi ktoś pomóc z rysunkiem i podpowiedziec jak mam to obliczyc?
28 mar 16:44
xyz: za 5min narysuje
28 mar 16:47
Nikola: dzieki
28 mar 16:48
Dawid: z funkcji trygonometrychnych musisz obliczyc
28 mar 16:50
xyz:
28 mar 16:53
xyz:
b=4
√3=H−wysokość
a=4=x
√2 −przekątna podstawy o boku x
28 mar 16:59
xyz:

a później pole podstawy policz i wysokość masz więc wszystko policzysz
28 mar 17:02
xyz: jak czegoś nie wiesz napisz
28 mar 17:03
Nikola: czyli pole podstawy będzie 2√2 * 2√2?
28 mar 17:06
xyz: tak
28 mar 17:08
Nikola: czyli Pp=8?
28 mar 17:08
xyz: tak
28 mar 17:09
Nikola: V=8*4√3
V=32√3 czy to jest dobrze?
28 mar 17:12
Nikola: Pc= 48?
28 mar 17:14