geometria
ania: 4. suma długości wszystkich krawędzi graniastosłupa prawidłowego czworokątnego jest równa 16.
oblicz wysokość tego graniastosłupa, jeśli wiadomo, że jego pole powierzchni bocznej jest
największe z możliwych.
27 mar 19:44
ania : proszę o pomoc
27 mar 21:36
ania : bardzo prosze
27 mar 22:15
ceaser I: masz odp ?
27 mar 22:18
ania : nie
27 mar 22:18
Eta:
a, H −−−− wymiary prostopadłościanu
8a+4H= 16 => 2a+H= 4 => H=4−2a , dla a€(0,2)
P
b= 4a*H
P(a)= 4a*( 4−2a) = −8a
2 +16a −−−− to f. kwadratowa, parabola ramionami do dołu
to wartość max. osiaga w wierzchołku
to H
max = 4−2*a= 4−2=
2
27 mar 22:29
ania : dziękuję bardzo
28 mar 06:35