trapez
meg:

Trapez prostokątny podzielono odcinkiem rónoległym do obu podstaw na dwie czesci o rownych
polach. Wyznacz dlugosc tego odcinka

nie mam pojecia jak za to zabrac..pomocy
27 mar 20:38
Grześ: środek łaczący środki ramon ma dł. średniej arytmetycznej dł. podstaw
27 mar 20:39
ICSP: Grzesiu to nie tak


Mają być równe pola a nie równe odległosci.
27 mar 20:40
meg: Nieee....Znaczy w zadaniu nie mówiono nic o tym, że to jest środek
27 mar 20:40
Grześ: aaa... ależ ja jestem dziś już zakręcony.. ajć
27 mar 20:41
meg: Też tak na początku myślałam, ale teraz nie wiem ja to zrobić
27 mar 20:41
meg:
27 mar 20:41
meg: albo już wiem.., tylko nie wiem czy mi coś z tego wyjdzie
27 mar 20:42
Grześ: Możnaby jakoś zapisać taką równość:
Pole całego trapezu:
P=100*100:2=5000
Teraz oznaczę sobie, że wysokośc jest podzielona na x i 100−x, a szukany odcinek to y
Ułożyłęm układ równań:
| | 40+y | | 60+y | |
( |
| )*x+( |
| )*(100−x)=5000 |
| | 2 | | 2 | |
| | 40+y | | 60+y | |
( |
| )*x=( |
| )*(100−x) |
| | 2 | | 2 | |
27 mar 20:47
Grześ: teraz jakoś go rozwiązać.. chwilka na kartce policzę
27 mar 20:47
meg: tez włąsnie licze bo bardzo podobnie to zapisałam

mam nadzieje ze wyjdzie mi tyle co Tobie
27 mar 20:52
Grześ: rozwiązałem i sprawdziłem rozwiązanie. Poprawnie wyszło, więc mogę podać:
y− dł. odcinka
y=10√26
x− odcinek od podstawy 40 do podziału
x=50√26−200
27 mar 21:08
meg: Jupi

Wyszło mi tyle samo!

Dziękuję bardzo

!
byłam pewna, że źle gdy mi wyszedł pierwiastek
27 mar 21:10
Grześ: ja tez tak myślałem, ale specjalnie jeszcze policzyłem do wzoru i pasuje
27 mar 21:10
meg: Dziękuję Ci bardzo
Grześ jeszcze raz

bo nie mam odpowiedzi do tych zadań i właśnie
żadnego nie jestem pewna−szczególnie gdy widzę pierwiastek, chociaz tu w sumie mozna
sprawdzic
27 mar 21:15