...
lll: rozwiąć nierównosć:
−20x2−x+1>0
rozwiaż równanie:
x3+5x2−9x−45=0
27 mar 20:32
Natalia: Równanie
x2(x+5)+9(x+5)=0
(x+5)(x2+9)=0
x=−5 x2+9=0
x2=−9
Nierównośc
Δ=−1−4*−20*1=79
x1=−(−1)−79/2=−39 x2=−(−1)+79/2=40
27 mar 21:33
MaNIeK: o ile się nie mylę to do x1 i x2 podstawia się pierwiastek delty a nie deltę
27 mar 21:35
Natalia: tylko ze Δ=79 to bedzie √79
27 mar 21:39
ICSP: Δ = 81
√Δ = 9
27 mar 21:40
Natalia: Tylko ze delta wyszła 79
27 mar 21:41
MaNIeK: Zrozum że nie podstawia się delty bo wychodzi np {79}. Są to wzory, w których nie możesz
zmieniać, bo tak Ci się podoba.
27 mar 21:43
Natalia: Przepraszam zle policzylam

ale delta wyjdzie −81 to nie bedzie pierwiastkow
27 mar 21:43
ICSP: Δ = b2 − 4ac
a = −20
b = −1
c = 1
Δ=1 − 4*(−20) = 1 + 80 = 81. Proponuję trening liczenia delty.
27 mar 21:44
pysia: Δ=(−1)2−4(−20)*1=1+80=81
√Δ=9
27 mar 21:45
Natalia: Tylko ze b=−1
27 mar 21:45
27 mar 21:47
Tomek.Noah: x3+5x2−9x−45=0
x2(x+5)−9(x+5)=0
(x+5)(x2−9)=0
(x+5)(x−3)(x+3)=0
x=−5 lub x=−3 lubx=3
x∊{−5,−3,3}
27 mar 21:47
Natalia: Nie mozna pierwiastkowac liczb ujemnych nie moze byc x=−3 lub 3
27 mar 21:51
pysia: ale on tu niczego nie pierwiastkuje..
27 mar 21:52
ICSP: Pozwólcie że wkroczę
x
3 + 5x
2 − 9x − 45 = 0
x
2(x+5) −9(x+5) = 0
(x
2−9)(x+5) = 0
(x−3)(x+3)(x+5) = 0
x = 3 v x= −3 v x= −5.
−20x
2 − x + 1 >0
Δ = 81 ⇔
√Δ = 9
| | 1 | | 1 | |
−20x2 − x + 1 >0 ⇔ x ∊ (− |
| ; |
| ) |
| | 4 | | 5 | |
27 mar 22:00