Planimetria
Angel: 1. W trójkącie ABC o polu 20cm2 na boku AB obrano punkt D, taki że |AD| = 1/4 |AB|, a na boku
BC − punkt E taki, że |BE| = 1/5 |BC|. Oblicz pole prostokąta.
2. Odcinek poprowadzony z jednego z wierzchołków prostokąta prostopadle do przekątnej dzeli tę
przekątną na dwa odcinki o długościach 4 i 9. Oblicz pole prostokąta.
3. Oblicz pole rombu o kącie ostrym α, wiedząc że prosimień okręgu wpisanego w ten romb równa
się r.
Z góry dziękuję za pomoc
27 mar 23:39
Angel: 2 już zrobiłam, z 1 i 3 nie mogę dać rady
27 mar 23:55
Eta:

3/
h= 2r
P= a*h
28 mar 00:16
Eta:
1/ jakiego prostokąta? ......... nie napisałaś
28 mar 00:18
Angel: Heh zrobiłam 3, a tu rozwiązane xd w pierwszym ma być oblicz pole trójkąta BDE
28 mar 00:58
Angel: help z 1
28 mar 01:21
Eta:
| | 1 | |
|
| *4x*5y*sinα= 20 => 10xy*sinα= 20 => x*y*sinα= 2
|
| | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 3 | |
P(ΔDBE) = |
| *3x*y*sinα= |
| *x*y*sinα= |
| *2= 3 [ j2]
|
| | 2 | | 2 | | 2 | |
28 mar 01:45
Angel: Dziękuję za pomoc, tylko nie rozumiem dlaczego liczysz pole trójkąta ABC jakby był prostokątny.
28 mar 01:49
Eta:
Jaki prostokątny?
| | 1 | |
P(Δ) = |
| iloczynu długości dwu boków *sin kąta między nimi  |
| | 2 | |
28 mar 01:51
28 mar 01:53
Angel: Tak tak wiem, tylko w P(ΔABC) =1/2*|AB|*|BC| brakowało sinα i sie zastanawiałam
28 mar 01:57
Angel: Prosiłabym również o pomoc w tym, w ogóle nie rozumiem treści zadania. =/
Dany jest kwadrat o boku a wpisany w okrąg. Oblicz długość boku kwadratu, którego dwa
wierzchołki należą do łuku okręgu, dwa pozostałe do jednego z boków kwadratu.
28 mar 01:59
Angel: up
28 mar 02:33