potrzebuję pomocy
potrzebuję pomocy: rozwiąż równanie
1+5+9+13+...+x=190
28 mar 14:22
potrzebuję pomocy: ktoś umie ?
28 mar 14:31
ICSP: już robię mój dzisiejszy temat na lekcji.
28 mar 14:32
potrzebuję pomocy: dzięki wielkie

nie umiem tego a jutro na lekcji może być ostro jak nie będę tego mieć
28 mar 14:33
ICSP: a
1 = 1
r = 4
a
n = x = 4n − 3
| | 1 + 4n − 3 | |
190 = |
| * n ⇔ 2n2 −n − 190 = 0 |
| | 2 | |
Δ = 1 + 1520 = 1521
√Δ = 39
| | 1−39 | |
n2 = |
| < 0 − sprzeczne |
| | 4 | |
a
10 = x = 40 − 3 = 37
28 mar 14:35
Tomek.Noah: r=4
a
1=1
a
n=x
S
n=190
x=1+4n−4
x=4n−3
2n
2−n−190=0
Δ=11521
√Δ=39
n∊N
+
n=10
x=4n−3
x=37
Mam nadzieje ze nie zrobilem bledu ale nie mailem naczym pisac wiec pamieciowka...
28 mar 14:36
ICSP: chyba ci deltę troszkę zlagowało

28 mar 14:37
Tomek.Noah: no

ma byc 1521 mowie pamieciowka
28 mar 14:38
potrzebuję pomocy: dzięki a to dany jest ciąg kwadratów o polach 2cm2, 1cm2, 0,5 cm2, 0,25cm2 oblicz sumę
pól
wszystkich kwadratów
chyba jest ich 9
28 mar 14:38
ICSP: a
1 = 2
n = 9(co to znaczy chyba

)
| | 1−(12)9 | | 511 | | 2 | | 511 | | 127 | |
S9 = 2 * |
| = 2 * |
| * |
| = |
| = 3 |
| |
| | 12 | | 512 | | 1 | | 128 | | 128 | |
Nie jestem pewien.
28 mar 14:41
potrzebuję pomocy: ma wyjść 4cm2
28 mar 14:45
bart: nie ten temat
28 mar 14:46
ICSP: równo 4 na pewno nie wyjdzie.
28 mar 14:47
ICSP: bart ale chyba dobrze policzyłem

?
28 mar 14:47
potrzebuję pomocy: to może tam trzeba zaokrąglić
28 mar 14:54